Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Kategória: Hírek Módosítás: 2021. június 24. csütörtök

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

 

A kezelés pontos időpontja: 2021.06.30. napján, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021.07.01-02. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre. 

 

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Nyári diákmunka 2021

Kategória: Hírek Módosítás: 2021. június 10. csütörtök

Önkormányzatunk ebben az évben islehetőség nyújt 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok részére.

·   Napi 6 órás munkarend,

·   1-1 hónapos időtartam (2021. július 01. -augusztus 31.)

·   bruttó 125 550 Ft munkabér

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó, - vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályára befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

A regisztráció megtörténtét kérjük a Polgármesteri Hivatalban bejelenteni.

A programba való bekerülés a hivatalban történő jelentkezés sorrendjében, a foglalkoztatható létszámkeret függvényében történik.

 

Esztár Község Önkormányzata

Módosult a Helyi Építési Szabályzat

Kategória: Hírek Módosítás: 2021. május 26. szerda

Esztár Község Önkormányzata a hatályos Helyi Építési Szabályzat módosításáról döntött. A szabályzat módosítása elkészült:

 

– érinti a  Petőfi utca 36- 24. sz. közötti ingatlanokon az utcavonalon meghatározott építési vonalat, azt választható (0-3 méter közötti) értékűre módosítja,
– a falusias lakóterületeken törli a gazdasági épületek utcavonalon történő építésének tilalmát, a továbbiakban csak az állattartó épületeket kell a lakóház mögötti zónában építeni.

A módosítások a helyi hagyományok megtartását szolgálják.

A helyi Építési Szabályzat módosítását a fentieknek megfelelően közszemlére kifüggesztettük  és ide kattintva megtekinthető

Felhívjuk az érintettek és érdekeltek, valamint az érdeklődők figyelmét arra, hogy a módosításokkal kapcsolatban észrevételt a Polgármesteri Hivatalban tehetnek írásban, és kérdéseikre választ is ott kaphatnak.

 

Esztár, 2021. május 20.

 

Szécsi Tamás

polgármester

Felhívások: