Erdődy Kúria

Kategória: Nevezetességek Módosítás: 2016. január 05. kedd

A kastély építéséről készült írásos dokumentumokból kiderül, hogy Erdődy László birtokos tulajdonában volt az épület (1804). Később 1840 körül Szunyogh család tulajdonát képezi. 1915-ben Incze Lipót vásárolja meg. Az 1940-es évek elején meg kellett válnia birtokától. Egészen 1990-ig a Nagyközségi Közös Tanács volt a kastély gazdája. Előbb iskolának, majd konyhának, végül a sportegyesület öltözőjének használták. Közben az épület állaga egyre rosszabb lett és teljes pusztulás veszélye fenyegette. A rendszerváltás után az Esztári Polgármesteri Hivatal nem hagyta, hogy a kúria az idő martalékává váljon és 1992-be segítség nélkül saját erőből (12 millió forintért) felújította. Az alsó tagozatos gyerekek kaptak itt helyet és jelenleg is itt folyik az oktató nevelő munka. Az épületen minden évben végezni kell valamilyen felújítási munkálatot, ami több százezer forintba kerül.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Esztári Tájház

Kategória: Nevezetességek Módosítás: 2016. január 05. kedd

Tájház - közösségi tér – az alapítvány fenntartásában működik: hagyományőrző-, népművészeti ,- tevékenységek, vásár, kézműves tábor helyszíne, szervezetünk más rendezvényeihez is kapcsolódik kemencés ételek készítésével, önálló és kapcsolt rendezvény helyszínként évente 600-700 látogató fordul meg itt.
Esztár tájházát 2008 tavaszán nyitották meg. A háromosztatú, középparaszti lakóház helyiségeit, csonkakontyos nádfedelét, faoszlopos tornácát és deszkakerítését ezt megelőzően állították helyre, és rövid idő alatt annyi berendezési és használati tárgy gyűlt össze a településről, hogy szinte hiánytalanul be is tudták rendezni a tájházat.

Esztári Református Templom

Kategória: Nevezetességek Módosítás: 2016. január 05. kedd

Hajdú-Bihar 2. legnagyobb református temploma, a községbe látogatók egyik kedvelt látogatási színhelye. A hagyomány szerint 9 településről látszó 42 m magas hófehér tornyú temploma 1887-88-ban épült Irinyi Sándor pécsi reáliskolai tanár tervei alapján eklektikus stílusban Kovács Dániel lelkipásztor itt eltöltött szolgálatának 51. évében. A hűséges templomépítő prédikátor a helyi református temetőben nyugszik. A templom bejárata fölötti karzaton Friedl Lipót által épített orgona található, mely jelenleg felújítás alatt áll. A toronyban két harang szolgál. A kisebbet (250 kg-os) Thúry János öntötte 1888-ban Budapesten, a nagyobbat (509 kg-os) Szlezák László 1924-ben ugyanott. 

Felhívások: